Wat komt er bij kijken?

Bergwandelen kan iedereen mits je een redelijke conditie hebt en goede wandelschoenen draagt. De beleving wordt er des te intenser van.

Wat is bergwandelen?

Wir gehen bis wo die Kühe gehen, hoor je een bergwandelgids wel eens zeggen. Laten we daarbij niet vergeten dat bergkoeien veel meer gewend zijn dan onze polderkoeien! Maar wij gaan niet aan bergbeklimmen of alpinisme doen. Het is in de bergen echter onvermijdelijk dat we hoogtemeters moeten overwinnen en soms op plekken komen waar er steile dieptes langs het pad zijn.

Conditie

Je hoeft geen atleet te zijn om te kunnen bergwandelen. Maar 5 tot soms eens 7 uur in één dag wandelen in een omgeving waar niets vlak is vereist een elementaire fitheid, dan geniet je meer. Bij elke tocht vermelden we de moeilijkheidsgraad, zeg maar ‘zwaarte’, met één, twee (of drie) sterren, hoewel het lastig is om in een zo divers terrein als het gebergte over meerdere dagen genomen een gemiddelde te berekenen.

In de bergen wandel je geen kilometers maar uren en minuten + hoogtemeters stijgen en dalen

Hiernaast hebben we aangegeven wat die sterren betekenen door een rudimentaire vergelijking te maken met hardlopen. Het spreekt voor zich dat dit slechts een indicatie is. Het zal voor iedereen anders zijn.

Afstanden bepalen in de bergen is om dezelfde reden bijna zinloos. Daarom staan wandelafstanden er nooit in kilometers aangegeven, maar in uren en minuten (netto, dus zonder pauzes).

wp-madv-204Materiaal

Om te bergwandelen heb je een bergwandeluitrusting nodig. Essentieel zijn stevige, hoge wandelschoenen met profielzool of bergschoenen (die kunt u beter niet huren of lenen) en kleding voor alle weersomstandigheden (laagjes!). Sommigen zweren bij wandelstokken en anderen vervloeken ze, maar vooral bij lange afdalingen kunnen ze de knieën sparen. Een paklijst ontvang je van ons nadat je Mild Adventure-tocht bevestigd is.

LR-wpmadv-47Maatwerk

Met uitzondering van onze reizen met vaste vertrekdata wordt elk avontuur wordt in overleg samengesteld. In dit geval gaat het om maatwerk: de prijs per persoon hangt vooral af van de bestemming en het aantal deelnemers. Aanpassingen in het programma, zoals kortere/langere etappes, of zelfs een beklimming of via ferrata zijn altijd bespreekbaar. In het laatste geval zullen we tegen meerprijs een alpiene berggids inschakelen, i.v.m. de veiligheid (zie onder).

Veiligheid

Veiligheid is van het grootste belang. We wandelen van hut naar hut op gemarkeerde bergpaden onder begeleiding van een gediplomeerd bergwandelgids. Hij of zij heeft een opleiding genoten en kent het gebergte door en door. Dit betekent dat de wandelgids altijd mag beslissen om de oorspronkelijk geplande route aan te passen mocht de veiligheid in het gedrang komen. Hier stellen we ons team voor.